Moj prvi pes se je takrat zatekel k moji družini: Schnappi, majhen, ljubek mešanec. Takoj sem ga vzljubil in ohranil to globoko ljubezen do psov. Danes so Luna, Smokey in Bagoj vedno ob meni.
Psi so za nas pravi družinski člani. Za njihovo počutje nas vsak dan skrbi.  Zaradi tega tudi pri Happy Dog-u vedno skrbimo, da proizvajamo zdravo prehrano za pse – za vsako velikost, za vsako potrebo in za vsako starost.

Želimo vam pomagati, da boste tudi vi in vaš pes že v začetku imeli veliko veselja v skupnem življenju.
Na naslednjih straneh najdete dobre nasvete za prve trenutke z vašim mladičem in predvsem tudi nasvete o zdravi prehrani vašega mladička. V primeru nadaljnjih vprašanj in individualnega svetovanja vam je naš storitveni center vedno na voljo.

Iskreno,
Vaš Georg Müller

Happy Dog, Georg Müller
Georg Müller

Ustanovitelj in direktor Happy Dog-a

Vaš mladič – Nasveti in namigi za zdravo rast

Tako ostaja vaš pasji mladič zdrav

Posvojitev mladička je velika odločitev – vsekakor bo vaš novi prijatelj vas in vašo družino dolgo časa spremljal. Prehrana in izkušnje v prvih mesecih imajo za mladiča dolgoročne posledice in postavljajo temelje za njegov nadaljnji razvoj. Zaradi tega je dobro upoštevati naslednje točke.

Pravilna prehrana od prvega dne naprej

Da se mladiči optimalno razvijejo, potrebujejo v prvih tednih življenja samo materino mleko. Le v primeru, če samica nima dovolj mleka, moramo mladiče dohranjevati. Mladiči pa ne smejo navadnega kravjega mleka, ampak potrebujejo posebno mleko za mladiče, kot je Happy Dog Supreme Baby mleko z malo vsebnostjo laktoze in posebnimi probiotičnimi kulturami, ki stabilizirajo črevesje.

Nekje po četrtem tednu starosti, želijo mladički poskusiti tudi trdo hrano in se približajo posodici s hrano. Najkasneje pri osmih tednih, večinoma že med šestim in sedmim tednom, samica ne doji več in od takrat dalje mladički jedo še samo trdo hrano.

Od materinega mleka do trde hrane je za tako majhen pasji organizem velik korak. Pri tem ga lahko podpiramo in preprečimo prebavne motnje  s hranjenjem samo visoko kakovostne hrane za mladiče že od prvega dne naprej. To je še posebej pomembno, saj imajo mladi psi povsem drugačne potrebe kot odrasle živali.

Visoka potreba po energiji pri mladičih

Kdor opazuje mladiča pri igri bo na primer hitro ugotovil, da se njegova radovednost in igrivost zdijo neskončne. Dejansko so mladiči veliko bolj aktivni kot odrasle živali, zaradi tega „normalna“ hrana za odrasle živali ni primerna za mladiče. Tako potrebujejo mladiči več energije, beljakovin in mineralov kot odrasli psi. Pri velikih pasmah psov je odločilno tudi razmerje med kalcijem in fosforjem: skrbi za zdravo in ne prehitro izgradnjo kosti. Napake pri prehrani lahko pustijo dolgoročne posledice, zaradi tega je izbira primerne hrane za mladiče odločilnega pomena.

Preprečite napake pri prehrani

S Happy Dog suho hrano ste v vsakem primeru na varni poti: naša visoko kakovostna suha hrana je optimalno prilagojena potrebam mladih psov in mladičev. Vsebuje vse potrebne vitamine in hranila, ki jih vaš pes potrebuje, da bo velik in močan. Potreba po energiji je pri mladičih odvisna tudi od velikosti pasme, zaradi tega je hrana za mladiče pri Happy Dog-u prilagojena takole: Naša hrana za mladiče obstaja za male, srednje in velike pasme psov.

Happy Dog se s svojim dvofaznim konceptom zgleduje po tem, kar volčje matere pri prehrani mladičev že instinktivno upoštevajo. Ko mladiči preidejo iz materinega mleka na trdo hrano, se to ne zgodi kar takoj, ampak v dveh fazah. Nekje po desetem tednu starosti samica mladičem prinaša izbljuvano in že vnaprej prebavljeno meso. Šele postopoma začne samica mladičem prinašati manjši plen, ki vsebuje tudi nekatere težje prebavljive dele. Z Happy Dog-ovim dvofaznim konceptom dobi mladič najprej hrano z višjo vsebnostjo beljakovin, kar ustreza vnaprej prebavljeni hrani. Šele po petem ali sedmem mesecu starosti, preidemo na zmanjšano vsebnost beljakovin, kar tudi ustreza naravnim pogojem.

Če niste prepričani, katera hrana je prava za vašega psa, se posvetujte z našo ekipo iz Happy Dog storitvenega centra. Naši strokovnjaki vam z veseljem individualno pomagajo.

Prvo hranjenje v novem domu

S prvim hranjenjem ali celo z menjavo hrane je potrebno malce počakati. Vselitev mladička v novi dom je zanj najmanj tako vznemirljiv kot za vas. Novo okolje, nove vonjave, ločitev od mame, bratov in sester: vse te nove izkušnje lahko majhnemu pasjemu mladičku povzročijo želodčne težave. Priporočljivo je, da mladičku takoj nastavite posodo z vodo, hrano mu pa ponudite šele čez nekaj ur po vselitvi, da ne bi majhnega organizma še bolj obremenili. Ne skrbite, če mladič ne želi takoj jesti. Praviloma se občutek lakote vrne že naslednji dan, ko se prva vznemirjenost poleže.

Suha hrana za mladiče

Suha hrana ali mokra hrana – katera oblika hrane je boljša? To vprašanje si postavlja veliko lastnikov psov. Dejansko ne moremo nobene oblike poimenovati kot „boljša“ oblika. Odločilno za vašega psa je samo, da na deklaraciji piše, da gre za popolno hrano in ne dopolnilno. Samo ta oblika hrane zagotavlja, da je mladič oskrbljen z vsemi minerali, hranili in vitamini, ki jih potrebuje.

Suha hrana ima v primerjavi z mokro hrano tudi nekaj praktičnih prednosti. Intenzivno žvečenje krepi dlesni. Je bolj higienična kot mokra hrana, saj je lahko tudi v poletnem času dlje v posodici brez da bi se pokvarila in se da lažje odstraniti.
Tudi pri odprti embalaži je dlje časa uporabna. Poleg tega je bolj okolju prijazna, saj se vam dnevno ne kopičijo prazne pločevinke. Suha hrana ima večji delež energije, tako lahko lastnik psu hrani manj in je v primerjavi z mokro hrano suha hrana bolj ugodna.

Poskrbite, da ima vaš pes vedno na voljo svežo pitno vodo in mu s tem tudi pri hranjenju s suho hrano zagotovite primeren vnos vode. Najbolje, če v stanovanju postavite več posod z vodo, da mladička dodatno vzpodbudite k pitju vode.

Menjave hrane se lotimo postopoma

V prvih dneh je priporočljivo mladiču hraniti enako hrano, ki jo je dobival že v prejšnjem domu. Menjava hrane v tem času lahko presnovo mladega psa še dodatno obremeni. Nekje po enem ali dveh tednih, ko se mladič navadi na nov dom, lahko pričnete z menjavo hrane: majhno količino nove hrane zmešajte v preostalo količino dosedanje hrane. Delež nove hrane vsak dan malo povečajte. Tako se prebavni trakt mladiča lahko postopoma privadi na novo hrano. Ko ste se odločili za primerno hrano, vztrajajte pri njej.

Koliko hrane potrebuje moj mladič?

Vsak dan je potrebno dajati točno določeno količino hrane. S tem se izognemo prekomernemu ali premajhnemu vnosu vitaminov in hranil, kar lahko vodi do motenj v razvoju. Zaradi tega je zelo pomembno, da upoštevate priporočene količine dnevnega vnosa hrane, ki jih najdete na embalažah Happy Dog izdelkov. Osnova je vedno starostno in pasemsko določena „primerna teža“ in ni nujno, da sovpada s trenutno težo. Slednja je lahko pri prehitro rastočih mladih psih tudi višja od primerne. V primeru, da bi upoštevali to težo, bi še naprej pospreševali in podpirali prehitro rast. Na splošno velja pravilo, da je bolje hraniti manj – torej „ najmanj kolikor je mogoče in toliko kot je potrebno“.

Koliko krat dnevno moram hraniti mladiča?

Medtem ko se odrasle pse hrani praviloma dva krat dnevno, morajo mladiči imeti več obrokov. Imajo namreč še relativno majhen želodček in še ne morejo sprejeti večjih količin hrane. Slednje bi njihov organizem preveč obremenilo.
Zaradi tega svetujejo strokovnjaki:

  • do starosti 4. mesecev: 4 obroke dnevno
  • do starosti 6. mesecev: 3 obroke dnevno
  • od 6. mesecev starosti dalje: 2 obroka dnevno

Lahko ponudim mladiču tudi kaj med obroki?

Seveda tudi mladiči, tako kot odrasli psi, obožujejo priboljške za nagrado ali manjše prigrizke med obroki. Vendar morate te dajati le v omejenih količinah in dnevni vnos hrane temu primerno zmanjšat.
Kot alternativo lahko tudi nekaj briketov iz dnevnega odmerka uporabite namesto priboljškov.

Kdaj lahko preidem na hrano za odrasle pse?

  • Pri malih pasmah (do 10kg) se med 9. in 12. mesecem starosti preide na hrano za odrasle pse.
  • Pri srednjih pasmah (11-25kg) se na hrano za odrasle pse preide nekje med 12. in 15. mesecem starosti
  • Pri velikih pasmah je razvoj zaključen med 15. in 18. mesecem starosti. Šele takrat preidemo na hrano za odrasle pse.

Nadaljevalno hrano izberemo na podlagi pasme, presnovnih značilnosti in aktivnosti psa (npr. Adult Mini za odrasle pse do 10 kg telesne teže z normalno potrebo po energiji, Adult Medium za odrasle pse 11-25kg telesne teže z normalno potrebo po energiji, Adult Maxi za odrasle pse od 26 kg telesne teže naprej z normalno potrebo po energiji).

Ko dobite v hišo novega prebivalca, morate vedeti, da mora v zelo kratkem času predelati veliko novih stvari. Svoje do sedaj poznano okolje, prejšnjo družino, brate in sestre nima več in se mora najprej navaditi na nove ljudi in okolje. Pustite mu čas!


Ob vsej ljubezni in tudi, če imate pri pogledu na vašega majhnega štirinožca srčke v očeh in se topite, bodo prišli tudi časi, ko bi ga najraje izstrelili na Luno. Na primer takrat, ko je ravno uničil tretji par vaših najljubših čevljev.

Najkasneje takrat je čas, ko morate pričeti z vzgojo vašega pasjega mladička. Nasveti, ki bodo podani v nadaljevanju, se omejujejo na osnovne točke, saj je na začetku najbolj pomembno, da mladiček spozna, kdo ste vi.

Čistoča

Čistoča je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jih mladič mora osvojiti, da zavarujete svoj tepih in živce vseh sodelujočih. V prvih tednih morate imeti potrpljenje. Nesite mladička redno v razmiku nekaj ur na prosto, tudi ponoči, saj tako mlad organizem se še ne more vzdržati tako dolgo.

Večinoma gredo mladiči potrebo opraviti takoj po spanju, po obroku in med/po igri.
Ko mladiček opravi potrebo na prostem, ga morate veselo in intenzivno pohvaliti. V primeru, da ga zasačite v hiši, morate glasno in odločno reči „Ne!“ in ga potem odnesti na prosto. Spet ga intenzivno pohvalite. V primeru, da je mladiček potrebo v hiši že opravil, ste prepozni. Kdor je prepozen, mora čistiti. Nesmiselno bi bilo sedaj mladička okarati, saj ne bi razumel za kaj ga karate.

Pridi! Ali: Kako mi je sploh ime?

Da bo mladiček vedel, kako mu je ime, mu vedno, ko ga ogovorite z imenom, ponudite tudi priboljšek. Večinoma se mladički tega hitro naučijo. Sedaj se lahko s priboljški v roki nekaj metrov od njega oddaljite in ga pokličete po imenu. Ko pride do vas, dobi priboljšek za nagrado.


Naslednji korak bi bil, da ga z imenom ogovorite takrat, ko vas mladič ne gleda. S tem smo že pri drugi pomembni točki: vaš pasji mladič se mora naučiti, da mora biti pozoren na vas in ne obratno!
Izkoristite njegovo nepazljivost in se skrijte ter ga pokličite po imenu. Vendar se ne oddaljite predaleč. Ko pride do vas, ga veselo pohvalite. Lahko tudi pred njim tečete in vriskate. Tudi to bo pri njem vzbudilo pozornost. Tudi tukaj ga morate pohvaliti s priboljški ali igro.

Ne!, Pusti!, Fuj!

Marsikaj, kar je pri mladičku še ljubko, pri odraslemu psu temu ni več tako. Zaradi tega se mora že mladič naučiti, da ne more biti vedno vse po njegovo. Tudi pri vedenju z svojimi brati, sestri, materi in ostalimi odraslimi psi se more tega naučiti in to tudi sprejeti. Ne pustite mu vsega, kar si zamisli – Vi ste tisti, ki odločate, kaj je dovoljeno in kaj ne!

Ampak, da pridemo do tega, morate mladiča najprej naučiti kaj sploh pomeni beseda „Ne“.

V roko vzamite priboljšek in ga držite pred mladičkom. Takrat, ko ga želi mladiček vzeti, zaprite dlan in recite „Ne.“. Počakajte trenutek in potem spet odprite dlan in ponovite vajo. Večinoma mladički hitro ugotovijo, kaj pomeni ne. Sedaj odprite dlan in ponudite priboljšek z besedo „Vzami.“ Ne bo dolgo trajalo, preden bo priboljšek vzel še samo, če mu rečete „Vzami.“.

Ko se je mladiček tega naučil, naredite dodatno vajo. Postavite priboljšek na tla pred mladiča, ampak pazite, da boste hitrejši od mladička, če bi se ta odločil vzeti priboljšek brez vašega ukaza. Vedno znova ponavljajte vajo. Najprej doma v hiši, šele kasneje, ko bo mladiček to dodobra osvojil, lahko vajo delate tudi zunaj, kjer je več drugih motečih dejavnikov.

Beseda „Ne.“ Je življenjsko pomembna in pomaga pri preprečevanju nevarnosti.

Korekcije

Če vaš mladiček prekorači meje dobrega vedenja, mu morate to tudi pokazati. V nekaterih primerih je dovolj, da ga ignorirate. Na primer, ko se bi mladiček želel igrati in je preveč razigran. V tem primeru rečete glasno „Dovolj.“, se vstanete in greste vstran. S tem je mladiček izgubil to, kar mu je bilo pomembno in je ta trenutek ostal sam.

Če to ne deluje in na primer mladiček ravno žveči že prej omenjen najljubši par čevljev, je mladičku vseeno ali ga tisti čas ignorirate ali ne. V tem primeru se jasnim ukazom ne morete izogniti. Ampak s tem tudi ni nič narobe, dokler so jasni in primerni situaciji ter takojšnji. Omejite mladiča s tem, da greste proti njemu ali se sklonite preko njega in ga fiksirajte. Če to ni dovolj, ga lahko tudi dregnete ali ga obrnete na hrbet. To se bolj grozno sliši in zdi, kot pa dejansko je. Kdor je kdaj opazoval odrasle pse in mladiče ve, da drug do drugega niso nič kaj nežni. Lekcije pa se je le naučil in tega potem ne rabite več redno ponavljati. Kar se pa tiče takojšnjega in primernega ukrepanja, se lahko ljudje še marikaj od psov naučimo! Mladičev, ki ne upoštevajo ukazov in signalov odraslih psov, ne bomo videli, medtem ko niso mladiči, ki ne upoštevajo ukazov ljudi, nobena redkost.

Sedaj je vam še gre vse lahko od rok, vendar marsikaj, kar je pri mladiču ljubko, je pri odraslemu psu vse prej kot to.

Iskanje