Tako se vas pes odlično počuti

Odgovorni lastniki psov se na nas vedno znova obračajo z vprašanji, na katera smo zanje odgovorili in jih zbrali. Izvedite, kaj naredi vašega psa zdravega in srečnega – od prehrane do nega.

Brez zadržkov uporabite tudi naše dodatne storitve: Posvetujte se individualno ali pa se obrnite na naš storitveni oddelek. Dobrodošli med prijatelji psov!

Dog guide

Zakaj je Happy Dog suha hrana nekaj posebnega?

Izključno visoko kakovostna suha hrana nudi idealno raznovrstnost naravnih sestavin z visoko prebavljivim mesom različnih živali, visoko prebavljivimi vrstami žitaric, učinkovitimi zelišči, dragocenimi minerali, vitamini in elementi v sledovih.
S posebnimi recepturami lahko zadovoljuje individualne potrebe psa. Lahko hranimo suho ali tudi namočeno. Mimogrede: Visoko kakovostna suha hrana je poleg tega veliko bolj cenovno ugodna kot mokra hrana.

Koliko spremembe potrebuje moj pes pri hrani?

Še najbolj uspešen „lovec“ v naravi nima ravno veliko sprememb: Da bi svoje krdelo najbolje zadovoljil, raje pleni velike živali in teh ni ravno na pretek.

Seveda ta lovec priložnostno poje tudi kak manjši plen in različne rastline.
Happy Dog recepture z optimalno kombinacijo sestavin odlično posnemajo raznolikost, ki jo nudi narava. Dodatno spremembo nudimo psom še z našimi priboljški.

Menjava hrane tu in tam je lahko smiselna in potrebna: na primer med razvojnimi fazami, med brejostjo in dojenjem, če je pes pozimi veliko manj aktiven kot poleti itd. Pogosta menjava hrane samo zaradi spremembe okusa ni potrebna. S tem si ne vzgojimo samo izbirčnega psa, ampak lahko pri občutljivih živalih sprožimo tudi poslabšanje počutja.

Katera je pravilna količina hrane?

Priporočila hranjenja se lahko ugotovijo samo z izračunom, zaradi tega so samo priporočila. Opirajo se na trenutno idealno težo ob normalni količini gibanja. Individualna potreba psa pa je odvisna tudi od njegovega gibanja in presnovnih značilnosti. Zaradi tega lahko idealna količina hrane odstopa od priporočene. Idealna količina hrane je na primer pri psih, ki so nagnjeni k prekomerni teži, lahko veliko manjša in je bolj smiselno hraniti malce „lažjo“ hrano (na primer Happy Dog Light 2 Low Fat ali Toscana). Vitki in aktivni psi lahko dobijo večjo količino hrane.

Koliko krat je najbolje hraniti odraslega psa?

Eden do dva obroka na dan sta idealna za odraslega psa, pri čemer ni potrebno dnevni vnos hrane razpoloviti in razdeliti enakomerno na dva obroka, ampak lahko na primer zjutraj odmerimo 1/3 in zvečer 2/3 (ali obratno) dnevne količine. Za učinkovito preprečevanje obrata želodca priporočajo pri psih, ki so nagnjeni k temu, da hranite 3 obroke dnevno.

Na kaj moramo biti pri menjavi hrane pozorni?

Menjava hrane se mora izvesti v roku nekaj dni (3-4), da se lahko organizem prilagodi na novo hrano. Pri vsakem obroku dodajamo obstoječi hrani vedno malce več nove hrane. Pri mladih, starejših, občutljivih ali bolnih psih je bolje menjavo hrane izvajati nekje v roku 7. do 14. dni.

Kaj lahko naredimo pri izbirčnih psih?

Marsikateri pes obožuje raznolikost pri hrani. V tem primeru je dobra ideja t.i. mešano hranjenje (glej „Kaj je mešano hranjenje?). Pri hranjenju pa moramo vseeno biti odločni, saj sta prehrana in vzgoja tesno povezani. To pomeni: Pes ni tisti, ki odloča, kdaj kaj dobi, ampak mi! Kdor je tukaj popustljiv in vedno znova menjuje hrano ali hrano celo redno „posladka“, si nemalokrat vzgoji izbirčnega jedca.

Zakaj je tako pomembna visoka prebavljivost?

Visoka prebavljivost omogoča, da lahko telo hranila v hrani hitro izkoristi in so ta kasneje brez dolgih prebavnih in predelovalnih procesov na voljo presnovnim procem v telesu. Višja je prebavljivost, manj stranskih presnovnih produktov telo izloči in s tem ni obremenjeno.
Zaradi tega je visoka prebavljivost še posebej pomembna pri občutljivih živalih. Višja je kakovost uporabljenih surovin, tem višja je tudi prebavljivost hrane – in posledično tudi kakovost same hrane. Še en pomemben vpliv na prebavljivost hrane ima proces proizvodnje: tako so ekstrudirani proizvodi (briketi) veliko bolje prebavljivi kot stiskani kosmiči (primerljivo z našim müsliji za zajtrk).

Pes izvira iz volka. Ne potrebuje zaradi tega veliko več mesa v hrani?

Pes je zaradi svojega volčjega prednika v zoološki sistematiki (taksonimiji) zapisan kot karnivor oziroma mesojedec. Zaradi navad prehranjevanja pa prehranske znanosti psa uvrščajo med karni-omnivore, torej mesojedce in vsejedce.

Naši psi so se – z razliko od volka – v zadnjih nekaj tisočletjih zelo dobro prilagodili našemu načinu življenja in nimajo nikakršnih težav s prebavo ogljikovih hidratov. To so strokovnjaki dokazali šele leta 2013. V bistvu je logično, saj so psi skupaj z nami doživeli razvoj človeka od lovca do kmetovalca in so takon imeli dovolj časa za prilagoditev. Happy Dog nudi današnjemu psu optimalno prilagojeno hrano glede na njegove dejanske današnje potrebe.

Lahko s prehrano vplivamo na vedenje psa?

Ja. Ampak ne v tako veliki meri, kot si morda mislite. V primeru, da je žival zelo „živahna“ je velikokrat smiselno hraniti hrano z zmernim deležem beljakovin (približno 20 – 24%).


Katera vrsta hrane je smiselna, je v veliki meri odvisna od značaja in čustvene stabilnosti psa. Lahko povzamemo: nobene koruze za živčne, negotove pse, ki so pod stresom. Vendar, če pes raje „gre naprej“, potem ga lahko z učinkovinami v koruzi malo „umirimo“. Zaradi tega ne moremo reči, da je koruza slaba, brez da bi prej poznali značaj psa. Veliko psom ciljna uporaba koruze tudi pomaga. Strokovnjaki za pasje vedenje svetujejo uporabo koruze najmanj toliko krat kot jo tudi odsvetujejo. Tukaj je potrebno podrobno posvetovanje.

Inhaltsstoffe, Happy Dog, Futter

So žitarice za psa škodljive?

Žitarice oziroma ogljikovi hidrati psu nikakor ne škodijo. Zakaj, so ugotovili v znanstveni raziskavi na Švedskem (univerza Uppsala), ki je bila januarja 2013 objavljena v znanstveni publikaciji Nature. V preteklih tisočletjih se je pes optimalno prilagodil na življenje z nami.
V enaki meri kot smo mi prešli iz lovcev na kmetovalce, se je izboljšala tudi sposobnost prebave ogljikovih hidratov pri psu. Tako je na primer encim, ki presnavlja škrob, pri psu 7-krat aktivnejši kot pri volku. Znanstveniki so pri psu našli tudi druge dokaze za izboljšano presnovo ogljikovih hidratov. To pomeni, da žitarice in drugi ogljikovi hidrati niso neprimerne za prehrano psa, ampak je to odvisno od individualne presnove. Žitaricam bi se mogli samo takrat izogibat, ko je pes na to alergičen ali pa ima prebavne motnje. To pa je veliko redkejši pojav, kot si mislimo. V primeru alergije na več vrst žitaric, je bolje izbrati hrano brez žitaric, kot so Happy Dog Supreme Afica ali Happy Dog Supreme Karibik.

Kako visok je delež mesa v hrani?

Izraz delež mesa na žalost ni zavarovan in tudi ne „znanstveno“ definiran. To je enako kot pojem „lahko“, ki lahko na primer pri jogurtu pomeni, da ima „manj maščob2, je „nizkokaloričen“ ali „penast“. Najbolj resno lahko delež mesa definiramo kot delež beljakovin živalskega izvora glede na delež beljakovin v celotni recepturi.
Odvisno od recepture je v izdelkih Happy Dog Supreme linije „delež beljakovin živalskega izvora glede na celotni delež beljakovin“ med 70 in 80% (razen posebnih receptur).

Ali je melasa pesnih rezancev samo drugo ime za „sladkor“?

Melasa pesnih rezancev (=pesna vlakna, pesni rezanci, suhi rezanci itd.) ostane, ko sladkorni pesi pri proizvodnji odstranijo kristalni sladkor in melaso (sladkorni sirup). Ostanejo samo celične stene sladkorne pese.V prehrani živine se uporablja še ena vrsta teh rezancev, ki vsebujejo sladkor, saj gre za krmilo. To vodi k nesporazumom. Zaradi tega s v prehrani hišnih ljubljenčkov uporablja tako rekoč „razsladkana“ kakovost pesnih rezancev, polna surovih vlaken in ne za krmilo ali za izboljšanje okusa, ampak za balastne snovi.
Balastne snovi so nujno potrebne za zdravo črevesje in lahko nase vežejo strupe bakterij, ki se morebiti pojavijo. Kakovost, ki se uporablja za prehrano hišnih ljubljenčkov, tako vsebuje le najmanjše sledi sladkorja – tako majhne količine, da dodajajo te pesne rezance tudi v prehrano za diabetike.
Da smo še bolj točni:
Če je delež surovih vlaken (tolikšna količina je v pesnih rezancih) v 100g hrane približno 2,5 – 3,5%, pomeni, da pri dnevnem vnosu hrane 100g za približno 5-kilogramskemu psu hranite 3g. V 1000g suhih pesnih rezancih je samo še 68g sladkorja. To je 6,8%. Torej v teh 3g suhih pesnih rezancev (torej dnevni vnos za 5-kilogramskega psa) je vsebovanega maksimalno 0,2g sladkorja.

Čemu služi celuloza v hrani?

Pri „celulozi“ gre za dobro prebavljiv vir surovih vlaken, ki izhaja prvotno iz lesa in jo uporabljajo tudi v proizvodnji papirja. V prehrani živali jo uporabljajo, če zasledujejo namene dietnih prehran, na primer izboljšanje učinka sitosti, optimizacija prebavljivosti pri zelo občutljih žvalih. Zaradi tega se celuloza uporablja v recepturah, ki vodijo do zmanjševanja telesne teže ali ohranjanju telesne teže, kot tudi pri recepturah za mladiče in starejše pse.
Ostali viri surovih vlaken bi v teh količinah ustvarjali veliko večje količine iztrebkov in zaradi presnove pektina povzročali vetrove.

Zakaj pri beljakovinam živalskega izvora več ne govori o „mesnih mokah“?

Obstajajo nova zakonska določila o imenovanju živil živalskega izvora toplokrvnih živali. Kaj je prej bila „perutninska mesna moka“ ali „jagnječja mesna moka“ moramo zdaj imenovati „perutninska moka“ ali „jagnječja moka“. Kot alternativa se lahko uporabljajo izrazi kot so „beljakovine perutnine“ ali „perutninske beljakovine“ oziroma „beljakovine jagnjetine“ ali „jagnječje beljakovine“. Izraz „moka“ spominja preveč na „živalsko moko“ in ker gre pri beljakovinah za izključno dragocene surovine živilske kakovosti veterinarsko pregledanih živali, smo se odločili za alternativno poimenovanje. Surovina ribe je bila že od nekdaj poimenovana kot ribja moka, saj v tem primeru ne govorimo o „mesu“. Rok za menjavo embalaž s pravilnimi poimenovanji je dolg. Pri Supreme liniji smo zaradi novih izdelkov menjavo embalaž s pravilnim poimenovanjem že izvedli. Pri ostalih izdelkih še ta sprememba ni bila narejena. Sprememba slednjih bo izvedena takoj ob naslednji menjavi embalaže. To je vzrok, da se trenutno na naših embalažah pojavljata oba izraza.

Zakaj je raznolikost beljakovinov v hrani pomembna?

V zgodovini razvoja življenja na Zemlji je redko katera vrsta živali preživela, če se je hranila samo z enim virom prehrane. Saj: v primeru, da tega vira hrane zaradi slabih okoljskih razmer več ni, je žival vzelo ogrožena in lahko izumre. (panda – bambus). Še posebej „plenilci“ imajo visoke potrebe glede prehrane. Da si zagotovijo preživetje, se morajo prehranjevati z različnim plenom. To plenilcu ne zagotavlja samo potešitev prehranskih potreb tudi v primeru, da določenega plena ni na voljo, ampak zagotavlja tudi optimalno raznolikost aminokislin in maščobnih kislin. Tako raznolika hrana je tudi za psa najboljša osnova za preprečevanje simptomov pomanjkanja, zagotavljanja optimalne kondicije in zdravega življenja.

Kako lahko suho in mokro hrano najbolje primerjamo?

Najboljša primerjava hranil v suhi in mokri hrani je ugotovitev t.i. suhe substance (SS) – torej količino hranil v 100% suhem stanju – saj je možno, da vsebujeta suha in mokra hrana različen delež vode.


Primer: Primerjava deleža fosforja in beljakovin pri dveh dietnih prehranah proti obolenju ledvic

Primer: Primerjava dietne hrane za ledvice A (suha hrana) in dietne hrane za ledvice B (mokra hrana)

Dietna hrana A (suha hrana) vsebuje 10% vode, 0,4% fosforja in 12,5% beljakovin. 100% originalne hrane – 10% vode = 90% SS

0,4 : 90 (SS) x 100 = 0,44 % fosforja v SS

12,5 : 90 (SS) x 100 = 13,8 % beljakovin v SS

Dietna hrana B (mokra hrana) vsebuje 61% vode z 0,07% fosforja in 6,8% beljakovin. 100% originalna hrana – 61% vode = 39% SS

0,07 : 39 (SS) x 100 = 0,2 % fosforja v SS

6,8 : 39 (SS) x 100 = 17,4 % beljakovin v SS

Dietna hrana B (mokra hrana) vsebuje v SS manj fosforja, ampak veliko več beljakovin, kot se je vidno na prvi pogled.

Ali dohrajevanje L-karnitina zmanjšuje telesu lastno proizvodnjo L-karnitina?

Ne. Samo če obstaja mehanizem regulacije, se lahko to zgodi (na primer pri hormonih kot je kortizon). Takšnega mehanizma pri L-karnitinu ni.

Kaj je „mešano hranjenje“?

O mešanem hranjenju govorimo takrat, ko psa hranimo tako s suho kot tudi z mokro hrano ali mu sami kuhamo itd.

Namen živaloljubca pri tem je nuditi psu več raznolikosti v prehrani. Velikokrat je za tem tudi želja ponujati psu surovo prehrano (BARF) ali mu dodajati skuhano hrano, brez da bi morali skrbeti za prekomeren ali premajhen vnos hranil.

Medtem ko je včasih ta vrsta prehrane veljala za nepravilno in so mislili, da je za psa bolje, če mu konsekventno nudimo samo eno vrsto hrane, danes vemo, da temu ni tako in da pes ne bo takoj dobil prebavnih motenj, če ima raznolik jedilnik.

Bolje je biti popolnoma prepričan
Kako je pri mešanem hranjenju sestavljen individualen načrt hranjenja je odvisno od potreb psa in izbrani vrsti hrane. Visoko kakovostna, optimalno uravnotežena popolna hrana – suha ali mokra – nudi najvišjo varnost. Ti dve vrsti hrane se lahko brez težav izmenično hranita. Osnovne vrste hrane in njihove količine morajo biti izbrane glede na dejanske potrebe pse – njegovo starost, aktivnost, zdravstvene posebnosti.
V primeru, da načrtujete dolgoročno hranjenje s hrano, ki ste jo sami sestavili (ali surovo ali kuhano), priporočamo, da naredite točen načrt sestavin in izračun dnevnega vnosa. Samo tako lahko zagotovo veste, da bo vaš pes dobil dovoljšnjo količino hranil, ki jih potrebuje.
V primeru, da večinoma uporabljate popolno hrano, lahko brez slabe vesti tu in tam psu ponudite tudi nekaj hrane, ki ste jo sami sestavili.
Pazite!
Psu boste naredili uslugo, če različnih vrst hran ne boste mešali med seboj. Tako je priporočljivo zjutraj ponuditi suho hrano, zvečer pa mokro. Živali z občutljivim prebavnim traktom imajo težave z dnevnim prilagajanjem različnim vrstam hrane.Tukaj je priporočljivo ostati pri eni vrsti hrane, ki jo pes prenaša, ali pa že od začetka ponujati mešanico različnih hran. Pri pasmah, ki so nagnjenje k t.i. „obračanju želodca“, je priporočljivo, da se odpoveste mešanju briketov z mesom. V tej obliki je velikokrat tako, da ti psi briketov takrat ne grizejo, ampak goltajo, kar lahko v primeru obrnjenega želodca privede do komplikacij.
Tudi pri alergikih je potrebno paziti in jedilniku ne dodajati preveč različnih sestavin.
Saj v primeru težav je izredno težko najti dejanski vzrok!

In s tem uspe…
Visoko kakovostna suha hrana nudi zaradi majhne vsebnosti vlage veliko dobro uravnoteženih hranil – optimalno prilagojenih starosti in potrebam – v zgoščeni obliki. Dobra mokra hrana in doma narejeni obroki očarajo z visoko sprejemljivostjo in veliko količino. To naredi visoka vsebnost vode. Zaradi tega psi tudi niso tako dolgo siti… Hranjenje z obema vrstama hrane prinese prednosti obeh.


Najboljšo izbiro optimalno sestavljenih receptur in edinstvenih vrst izdelkov z enim beljakovinskim virom nudi asortiman suhe hrane Happy Dog in mokra hrana Happy Dog čisto meso. Tako dobi vsak štirinožec to, kar potrebuje, in se lahko veseli raznolikosti.Količine posameznih vrst so prilagojene individualnim potrebam pasje presnove. Priporočene količine dnevnega vnosa obeh hran nudijo osnovo izračunu celotnega dnevnega vnosa.  Ob malo gibanja in pri nagnjenosti k prekomerni teži moramo hraniti manjše količine hrane. Pri živahnih psih z dobro presnovo in veliko gibanjem je priporočljivo dajati malce večje količine hrane. Pri dnevnih vnosih hrane moramo upoštevati dodane priboljške ali dopolnilno hrano. Oporna točka pri tem je: če hranite 10g suhih priboljškov, morate pri suhi hrani približno 10g* manj hraniti – pri mokri hrani približno 40g** manj.Primeri:

1.
Odrasel pes, 20 kg telesne teže, normalna teža, normalna aktivnost, 2 obroka na dan, približno 20g priboljškov na dan

Priporočena dnevna količina hrane Happy Dog Supreme Sensible Neuseeland 250g/dan = 2 x 125g

Priporočena dnevna količina hrane Happy Dog Čisto meso jagnje 1200g/dan = 2 x 600g

Hranjenje 2-krat dnevno, zjutraj ½ suha hrana, zvečer ½ mokra hrana:
Zjutraj: 115g* Happy Dog Supreme Sensible Neuseeland
Zvečer: 560g** Happy Dog Čisto meso jagnje


2.
Starejši pes, 7.5kg telesne teže, normalna teža, malo gibanja, 3 obroki na dan, 10g priboljškov

Priporočena dnevna količina hrane Happy Dog Supreme Mini Senior 120g/dan = 3 x 40g

Priporočena dnevna količina hrane Happy Dog Čisto meso Raca 540g/dan = 3 x 180g

Hranjenje 3-krat dnevno, zjutraj 1/3 suha hrana, opoldan 1/3 mokra hrana, zvečer 1/3 suha hrana:
Zjutraj: 40g Happy Dog Supreme Mini Senior
Opoldan: 140g** Happy Dog Čisto meso Raca
Zvečer: 40g Happy Dog Supreme Mini Senior

Ni surovo hranjenje (BARF) bolj zdravo za psa?

Mesna prehrana je prej ideologija kot pa nujnost. Če je res bolj primerna kot pa uporaba optimalno sestavljene popolne hrane, se mora individualno preveriti.

Nujnost za hranjenje s surovo hrano ali z velikimi količinami beljakovin ne obstaja. Ravno obratno: potrebe našega hišnega psa so se v tisočletjih občutno prilagodile našemu življenju in niso več primerljive s potrebami volka. V vsakem primeru se morate pri dolgoročnem hranjenu s samosestavljenimi recepturami – ali surovimi ali kuhanimi – posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo povedal, kako lahko točno izračunate vnos hranil.

Primerjava popolna, že narejena hrana; kuhana hrana; BARF surova prehrana – za in proti

Za
Popolna, že narejena hrana Kuhana hrana, ki jo sami sestavimo BARF surova prehrana
Enostavno in brezskrbno hranjenje, prilagojeno individualnim potrebam Zelo individualno hranjenje, tudi vegeterijansko Dobra sprejemljivost
Velika izbira Dobra sprejemljivost in s tem tudi prebavljivost Je za lastnika zelo privlačna (Prehrana kot „pri volku v naravi“)
Velika izbira dietnih prehran    

 

 

Proti
Popolna, že narejena hrana Kuhana hrana, ki jo sami sestavimo BARF surova prehrana
Ne tako privlačna za psa in lastnika Velik vložek Velik vložek
Nevarnost pomanjkanja ali prevelikega vnosa hranil Nevarnost pomanjkanja ali prekomernega vnosa hranil
  Dieta skoraj nemogoča Dieta skoraj nemogoča
  Zelo beljakovinsko močna hrana
    Nevarnost infekcije (bakterije, paraziti, virusi)
    Težko prebavljivo

Težave s telesno težo

Moj pes je preveč suh. Kaj lahko naredim?

Moj pes je preveč suh. Kaj lahko naredim?
Tukaj je smiselno dajati hrano z visokim energijskim deležem, ampak hrana za športne pse z veliko beljakovinami pri tem vedno ne pomaga. Velika vsebnost beljakovin lahko ima pri nekaterih psih enak učinek kot oves pri konjih! Živali postanejo še bolj živahne in se kljub bolj močni hrani ne zredijo. V takih primerih priporočamo hranjenje večje količine ne tako močne hrane ali enostavno dodati malo maščobe (v obliki sončničnega olja, olje osata itd.) v hrano.

Mislim, da je moj pes predebel. Kaj moram naredit, da bo shujšal?

Ugotovitev stanja telesne teže
Za optimalno oceno stanja telesne teže je poleg tehtanja pomembna tudi ocena deleža maščob v telesu. To določimo z otipanjem določenih delov kosti na boku (rebra, hrbtenica, lopatice, medenica). Idealno je, da lahko takoj otipamo te dele telesa in da jih lahko v predelu medenice tudi vidimo. Pri debelejši dlaki je priporočljivo, da s konicami prstov tipamo v nasprotni smeri rasti dlake.

Iskanje