Ugotovitve iz preučevanja volkov

Koliko volka je še prisotnega v psu?

Nobena skrivnost ni, da imata pes in volk skupnega prednika, ampak koliko skupnega še imata pes in njegov v divjini živeč sorodnik?
Genske analize dokazujejo, da je udomačitev psa imela svoj začetek v Evropi pred 18.000 do 32.000 leti. Razvoj različnih tipov in pasem ima svoj začetek v današnji južni Kitajski pred približno 16.000 leti.

V svojem prilagajanju na ljudi, njihovo okolje in vedenje, se je pri razvoju volka v psa marsikaj spremenilo. Človek je pričel psa vzgajati in vzrejati na podlagi svojih prepričanj in za svoje cilje. Spretnosti kot so lov, paziti na črede in braniti ozemlje so bile v ospredju.

Genetsko se današnji pes in volk veliko ne razlikujeta, vendar kljub temu obstajajo majhna odstopanja, zaradi katerih pes ne more biti volk. Ena največjih sprememb, ki je nastala zaradi življenjskega stila današnjih psov, ko živijo z nami, je prehrana: Na jedilnem listu domačih psov je od nekdaj bila prehana ljudi, večinoma celo samo ostanki hrane. Le redko so si lahko ljudje privoščili deliti svojo hrano s psmi.

Pri veliko pasmah kot na primer pri sibirskem husky-ju, je sorodnost z volkom že na prvi pogled vidna.

Pes je svojo presnovo prilagodil hrani ljudi
Njegovo zobovje je postalo manjše v primerjavi z njegovim divjim sorodnikom. Prav tako je njegov prebavni trakt izgubil robustnost. Tako lahko psu preveč kosti ali kože v prehrani kar hitro povzroči težave.

Aktualna raziskava iz Uppsale (Švedska) prikazuje, da se prebavni trakt psa in volka razlikuje v njegovi zmožnosti prebavljanja škroba in ogljikovih hidratov. Geni, ki so odgovorni za prebavo škroba so pri psu veliko bolj aktivni in izoblikovani, kot pri volku. Nič presenetljivega, saj so škrob in ogljikovi hidrati že tisočletja na jedilniku ljudi in psov.

Žita lahko pes z razliko od volka dobro prebavi
Ampak tudi volk pridobi že vnaprej prebavljene balastne snovi iz prebavnega trakta njegovega plena. Tako ne spada med izrecne mesojedce. Odvisno od razmer, se hrani tudi s sadjem, travo in koreninami, saj samo meso ne bi zadovoljilo njegovih potreb v naravi.

Volk in pes sta sicer v „sistematiki živih bitij“ v kategoriji mesojedcev. Prehransko gledano sta oba mesojeda vsejedca. Kljub temu, da so za njiju beljakovine živalskega izvora izredno pomembne, so ogljikovi hidrati in balastne snovi tako za psa kot za volka življenjsko pomembne.


Časovno primerna, optimalno narejena hrana za današnjega psa ni nujno določena s proteinsko vrednostjo. Veliko bolj mora upoštevati dejanske, skozi tisočletja nastale potrebe. Hrana je prilagojena danajšnjemu življenjskemu stilu, dejanjski aktivnosti in individualnim potrebam prebavnega trakta psov, zaradi tega vsebuje le zmerne deleže beljakovin in maščob, lahko prebavljive in hitro dosegljive ogljikove hidrate. Vse to v receptura, ki se pri svoji sestavi vgledujejo po naravi in temu dodajajo edinstveno mešanico najboljših zelišč in dragocenih elementov v sledeh: kot v asortimanu izdelkov Happy Dog Supreme z edinstvenim Happy Dog Natural Life koceptom.

Iskanje